fredag 6 april 2018

Shaolin – The Mystical Power of Shaolin Kung Fu


Av en ren slump råkade vi några veckor innan se en skylt längs med vägen om detta evenemang (när vi var i Malmö på Sci-Fi-mässa). Vi trodde inte det skulle finnas några bra biljetter kvar så sent, men Malmö Live är ett ganska bra ställe, de flesta platserna där är vettiga. Dessutom fanns det kvar några bra platser i mitten på bakersta raden på första parkett. Så vi bokade in oss efter lite velande, vi är ju båda löjligt förtjusta i alla former av kampsport och i synnerhet Shaolin-munkar.

Vi valde att inte chansa den här gången att få en parkering inne i Hässleholm, trots att det var fullt kaos med Krösatågen. Vi hittade ett ynka tåg som gick till Osby åtminstone och traskade upp till stationen i solskenet med en hemsk vind i öronen och tog det. I Osby bytte vi sedan till ett Öresundståg ner till Malmö. Visserligen fick vi stå hela vägen, men det var inte så farligt.

Väl inne i Malmö sken solen och vi checkade snabbt in på Elite Residens.

Titta, där är ju Malmö Live!

Sedan skuttade vi ut igen och tog oss till Bullen Två Krögare för en första öl för dagen. De hade tjeckisk klosteröl som special och den satt som en smäck. Stefan fotade sin vana trogen öltappen och då såg en man i baren sin chans att börja prata med honom och vi fick lite sällskap under första ölen.



Det var en lätt överförfriskad, men trevlig, 64 år gammal man som var väldigt fascinerad av Älmhult och IKEA och drömde om ett hus i skogen. Vanligtvis är det inte så kul med fulla människor, i synnerhet när man själv inte är det, men han var väldigt fredlig och dessutom medveten om sin egen berusningsgrad - vilket oftast är ett sundhetstecken. Efter att han lämnat oss för att hämta ut en ny mobiltelefon provade vi en tjeckisk öl till, sedan var det hög tid att ta oss till Malmö Brewing Co & Tap Room för första gången (där vi även bokat bord).

Av någon anledning är det alltid lite lustigt att röra sig i Möllevångsområdet dagtid och i strålande solsken eftersom vi oftast brukar vara där rätt sent (Vogon Variety, KB, Babel, Inkonst etc), man känner liksom inte igen sig. :) Men vi hittade dit och gled in på restaurangdelen och hittade vårt bord och kort efter kom en trevlig servitris med menyn. Klart mysigt mikrobryggeri, vete tusan varför vi missat det innan.






Stefan körde på deras brisket och jag på deras köttfärsslimpa och till det drack vi deras ale "Wrong Target" som smakade mycket bra. När maten kom in såg den jättegod ut och det var den också. Jättekul upplägg, med sötpotatismos, risblandning, picklad rödlök, bönröra, coleslaw etc. Allt gifte sig fint trots blandningen och var mycket gott. Vi kommer garanterat gå dit och äta fler gånger.






Vi testade även två ölsorter till, en mycket frisk och god american farmhouse ale "Periscope" + "Brännskär brown ale" från ett av gästbryggerierna.

Därefter var det dags att gå tillbaka och börja dra oss mot Malmö Live (vi gillar omvägar) och vi tog oss en hederlig Brooklyn Lager innan det började ringa in för att ta sig in i salen.


Det visade sig att vi hade jättebra platser precis bredvid ljudkillarna och med en vägg bakom oss upp till nästa etage + att resten av raden var tom!


Showen började på utsatt tid och en lite småfet tysk man, dubbad till engelska, dök upp på en film på den stora skärmen. Han är tydligen initiativtagaren till showen och även berättarrösten under föreställningen (dock överdubbad här). Ska jag säga något elakt om det hela hade det inte skadat att se mindre av denne man, men det är väl också det enda. Så fort shaolinmunkarna dök upp på scenen var jag såld.



I praktiken hade de bara kunnat hoppa runt i två timmar, jag hade ändå suttit och myst. Men de gav naturligtvis betydligt mer uppvisning än så och det var både en och två gånger som hakan ramlade ner och jag måste sett jätterolig ut när jag oohade och aahade och emellanåt högg tag i Stefan. Men det är något magiskt över människor som har sådan kroppskontroll och som lagt ner hela sitt liv åt det de tror på.

Det är ju dessutom helt omöjligt att inte bli tokcharmad av de minsta lärlingarna (Shamis). Den yngste i den här showen är 5 år och jisses så skickliga de är redan i den ringa åldern! En av dem gör helt galna bakåtvolter med huvudet kvar i golvet så att säga. Måste nästan ses för att förstås. Jag satt som en fågelholk.



Den äldste mästaren går inte av för hackor han heller, han visade effektivt sin vighet genom att böja sig ner och förbi sina fötter och sedan röra sig åt allehanda håll.


Annars är showen i stort en genomgång av deras historia och en uppvisning av allt de kommit att lära sig behärska. Slåss med allehanda vapen, djurörelser som omvandlats till kampsport (extra kul att se grodan, den har jag aldrig sett innan), oerhörd kroppskontroll (allt från det klassiska spjutet mot halsen till att gå på sågklingor och vrida leder i grader som borde vara omöjliga). Även publiken fåick vara med och prova på att andas och känna sin chi.







Kort sagt, en häftig upplevelse som fick oss båda att vilja plocka fram alla Kung Fu-filmer där hemma + börja träna själva. :)

Efteråt handlade vi en bok och fick den signerad av en av de unga lärlingarna + mästaren själv.



Därefter gjorde vi ett tvärkast och tog hissen upp till Clarions Sky Bar på 25:e våningen som vi av någon anledning missat innan. Fin utsikt, men lite trångt och vi tänkte först bara ta en cocktail, men efter att ha fått en sittplats valde vi att ta en till (Pretty in Pink + Barry Manilow). Jäkligt goda cocktails (de bästa jag fått i Sverige faktiskt) och trevlig personal även här.


Pretty in pink

Turning Torso (typ)

Lagom till tolvslaget valde vi att ta oss vidare och lämnade in boken på hotellet innan vi drog vidare till Brew Dog (som vi också missat innan) där vi tog två av deras öl. De höll på att förbereda för stängning och det var rätt lugnt, men vi ska ta oss dit en annan dag framöver när inte klockan är så mycket. God öl även här!






Vi insåg att vi är lite bekväma med Köpenhamns uteliv, det kändes konstigt att se ställe efter ställe slå igen portarna vid ett och vi övervägde gå in på Paddys som i alla fall hade öppet till två, men det var oerhört gapigt därinne och livemusiken var väldigt mycket Svenne Banan Greatest Hits så vi tog oss mot Lilla Torg istället för att se om där fanns något som höll öppet lite till. Vi var precis på väg att ge upp när jag såg att Fagans pub hade öppet till två och deras livemusik var dessutom betydligt roligare + att det var trevligare stämning och till och med ordningsvakterna där var vänliga och bjöd på ett leende och välkomnade oss.




Vi tog två öl även här innan de stängde, sedan gav vi upp och bestämde oss för att i alla fall ta lite mat med oss till rummet i brist på annat och hamnade för första gången i bådas liv på KFC där vi fick med oss varsin oväntat het kycklingburgare som vi mumsade på inne på rummet innan det var dags att sova. Vi somnade på stört och vaknade i hyfsad tid dagen efter, fortfarande med en skön känsla från en riktigt kul och trevlig kväll i Malmö. Efter en snabb frukost (jo, det händer faktiskt att vi äter det :)) checkade vi ut och gick till stationen. Krösatågen gick plötsligt enligt tabell(!), Pressbyrån bjöd på glassnyheter och det var strålande sol ute. Det var nästan så att man fick nypa sig själv!

Malmö visade sig verkligen från sin allra finaste sida och det kändes emellanåt som en semesterresa mer än en typisk utekväll vilket sannerligen är bra betyg. Heja Malmö!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar