lördag 19 september 2015

Lament - Einstürzende Neubauten

En härlig höstdag med brittsommarvärme är det onekligen idealiskt att ta tåget till Köpenhamn och vi fick oss en helkväll med en underbar konsert och trevliga barbesök som vanligt.

Det är tredje eller fjärde gången vi ser Einstürzende Neubauten live (beroende på hur man räknar) och som alltid är det en känslomässig upplevelse som man inte vill ska ta slut.

Senaste skivan Lament är ett projekt som startade med att flamländska staden Diksmuide 2014  bjöd in Neubauten att göra något då det var 100 år sedan första världskriget bröt ut. Resultatet blev skivan + spelningar och Neubauten själva kallar det en komposition snarare än en konsert och det är en passande beskrivning.  I en intervju säger Blixa också att de absolut inte ville knyta ihop kriget med deras mer aggressiva tongångar, utan de ville skapa något vackert och icke-nationalistiskt.

Konserten startar med "Kriegsmachenerie" där Blixa håller upp skyltar med texter för publiken att läsa medan övriga medlemmar går loss på olika typiska Neubauten-oljud.

Kriegsmachenerie
Den följs av "Hymnen" som är en slags variant av" God Save the Queen" och där den lokala stråkkvartetten får visa upp sina talanger.

I "The Willy - Nicky telegrams" föreställer basisten Alexander Hacke ryske tsaren Nicholas, medan Blixa är den tyske Kejsar Wilhelm och duetten är baserad på deras formella brevkonversation.

I "Der 1. Weltkrieg (Percussion Version)" slår Hacke, Unruh och Rudolf Moser på de typiska Neubauten-plaströren i olika takter medan Blixa ropar ut årtal + de länder som går in i kriget (och lämnar det). Varje land har sin speciella rytm och ljud och det är väldigt mäktigt.
Der 1. Weltkrieg (Percussion Version)

Två av sångerna på "Lament" är för örvigt covers på sånger som skrevs av Harlem Hellfighters, ett amerikanskt förband som stred med fransmännen under kriget (de fick inte strida under amerikansk ledning pg av sin hudfärg...).

Förutom att gå igenom hela Lament bjöd de även på "Armenia", "Let's do it a DaDa" och "Ich Gehe Jetzt" som passar in finfint och blir kulmen av alla känslor och förhoppningsvis även flirtar lite med de som av någon konstig anledning nu missat att det inte är en Greatest Hits-turné (vilket borde varit uppenbart).

Det är en stark känslomässig upplevelse från start till mål - och mycket välgjort. Åter igen kommer jag på mig själv att sitta med tårar i ögonen på Koncerhuset, tidigare i år var det Blixas vän Nick Cave som fick mig att hulka loss. Fast den här kvällen är det mer diskreta snyftningar.

Min första tanke när vi lämnar Koncerthuset till fots är att jag vill hem och lyssna igenom albumet igen, och det säger en hel del.



 
 

Kryck-musik!

Steppskor



Sag mir wo die Blumen sind









Let's do it a Dada!











Ich gehe jetzt



Set list:
Kriegsmaschinerie
Hymnen
The Willy - Nicky Telegrams
In De Loopgraaf
Der 1. Weltkrieg (Percussion Version)
Achterland
Armenia
On Patrol in No Man's Land
Lament: 1. Lament
Lament: 2. Abwärstsspirale
Lament: 3. Pater Peccavi
How Did I Die?

Encore:
Sag mir, wo die Blumen sind
Let's Do It a Dada
All of No Man's Land Is Ours

Encore 2:
Ich gehe jetzt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar