fredag 21 juni 2024

Kælan Mikla (support: Torch)


Vad är väl bättre sätt att fira midsommarafton än att gå på en konsert med isländska Kælan Mikla?

Vi tog tåget ner till Köpenhamn denna ovanligt soliga midsommarafton och höll på att gå under då de hade noll ventilation i den vagnen vi befann oss i. Men seg start till trots var vi till sist i Köpenhamn och kunde checka in på Comfort Hotel, dricka lite energidryck och sedan lufsa iväg till Brew Pub. Där satt vi på innergården och drack av deras goda lager + porter en bra stund tills det var dags att ta sig till Hard Rock Café som vi hade bokat bord på för dagen.




HRC i Köpenhamn är alltid lite av ett lotteri, men idag var det riktigt bra service från vår servitör Vito och god mat. Vi delade på ett torn av krispiga lökringar, följt av varsin Pittsburg Burger och avrundade med en espresso + att Stefan mumsade lite på deras cheesecake (jag hjälpte till lite jag också). 




Därefter kallade jag på taxi via appen då Lygten Station ju ligger en bit bort och jag lyckats stuka foten tidigare i veckan. Taxin kom direkt och vi var snart på plats på lilla Lygten St, minsta konsertlokalen jag besökt, men väldigt charmig. Där möttes vi av en glad Brian som kramade om oss hjärtligt och undrade vad tusan vi gjorde där istället för att fira svensk midsommar.  


Det var lagom med folk på Lygten och först ut var dansk/grönländska Torch som jag tyckte lät bättre live än då vi lyssnat lite på dem innan. De verkar vara två som sjunger och det var ganska stor skillnad på dem.



Stefan passade på att handla lite skivor i pausen och prata mer med Brian. Sedan var det dags för de tre isländska damerna att äntra scenen och det gjorde de med besked! Jag uppskattar alltid när elektroniska band tar med vanliga instrument, och att se en tvärflöjt gjorde mig extra glad!









Spelningen var jättebra, de dominerade scenen från start till slut och jag upphör aldrig att förvånas över hur denna späda kropp kan låta så högt, hon stod en bra bit från micken när hon tog i. Samtidigt var de väldigt ödmjuka och definitivt inga divor. Både när de gick på och klev av scenen tackade de Torch för att de fått dela scen med dem, bara en sådan sak!

Efter spelningen lyckades Stefan få dem att signera deras vackra album "Undir K​ö​ldum Nor​ð​urlj​ó​sum" på vinyl och det gjorde de förstås med besked.


Vi stannade ett tag efter det, dj:n för kvällen spelade bra musik och vi hade ingen lust att ta oss annanstans. Dock försvann folket ganska så snabbt, vilket i sig är förståeligt då det ofta är sena spelningar och det ligger bit iväg.

Efter att ha beslutat och för att ta oss till hotellet igen fick vi hugga en taxin på gatan då jag roligt nog inte lyckades få fram slutdestinationen i appen (att leta fram gatunamn på mobilen mitt i natten med linser i ögonen och öl i magen är inte bra förutsättningar). 

På hotellet gjorde vi en klassiker och handlade varsin macka + några öl och fick med oss en ny fjärrkontroll också eftersom vi noterat tidigare att TV:n inte fungerade. Väl på rummet konstaterade vi att det inte hjälpte, vi åt våra mackor och sedan var det tack och godnatt för oss båda, vilket troligtvis var lika bra.

Bästa midsommarfirandet på länge! 

Setlist:

Stefans skivinköp: