lördag 24 oktober 2015

Anna Blombergs Värld


Jag har gillat Anna Blomberg sedan första gången jag stiftade bekantskap med henne. Det var i Kvarteret Skatans begynnelse, innan Johan Glans och David Batra blivit superstora. Det som fick mig att verkligen haja till var "Kåta Gun", en kärlekskrank och flåsande kvinna i leopardklädsel som stod på balkongen med två nyblandade groggar och som varit ett stående skämt hemma sedan dess.

Anna är typen av komiker som riktigt andas komik i både kropp och röst utan att vara rå, gapig eller dryg, få förunnat och något jag tycker är väldigt kul. Därför var jag inte alls förvånad när hon slog igenom som Svenska Hollywoodfruar i Robins, eller att hon är så duktig på imitationer.

Det är inte lite kändisar för pengarna i den här föreställningen. Lill-Babs, Elisabet Höglund, Jimmie Åkesson, Kåta Gun, Maria Montazami, Annie Lööf. Alla porträtterade på ett smått fantastiskt sätt där perukerna är helt onödiga, det ses och hörs direkt vem som har tagit över på scenen. Hennes Jimmie Åkesson är briljant, och när han hamnar i klinch med Kåta Gun och upptäcker mimkonsten är det fantastiskt roligt.

Men det finns även andra karaktärer som den stressade och neurotiska kvinnan Birgitta som våndas över tomtens existens och den 98-åriga överklassdamen Elsa-Britta och hennes hemtjänstfavorit Karl (en svart man vid namn Lester). Birgitta är en karaktär som är lite av Annas signum, hon har förmågan att framställa blyga, menlösa och lite smått patetiska kvinnor på ett väldigt roligt sätt utan att vara det minsta hånfull. Man känner värme för dem och de känns verkliga.

Det är 90 minuters full fart mellan karaktärerna med piano-ackompanjemang och det är ändå Jimmie som stjäl mycket av showen, men det som verkligen imponerar är Annas sätt att växla mellan karaktärerna. På slutet framför hon en sång där alla karaktärer är med och det är imponerande att se hur mimik och kroppsspråk ändras.

Kort sagt, en rolig och imponerande värld!

---

Första Kvarteret Skatan-klippet med nyblandade groggar finns inte på YouTube vad jag kan se, men här är från liven:

Kåta Gun:


Jimmie Åkesson:

Lill-Babs:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar